„Mirinkle - Roma kulturális örökség a Nyírségben és Szatmárban”

 

(EFOP-1.3.4--16-2017-00021)

 

„Mirinkle - Roma kulturális örökség a Nyírségben és Szatmárban” című projektünk 2018.02.01. és 2022.01.31. között valósul meg.

A projekt célja, hogy a mátészalkai járás 9 településén egy olyan sokszínű programot valósítsunk meg, mely a roma értékek és hagyományok megőrzésére, a fiatal generációknak való átadására, továbbélésére helyezi a hangsúlyt a kultúra eszközeivel. Hosszú távon célunk ezáltal, hogy csökkentsük a roma társadalom felé irányuló előítéleteket és érzékenyítsük a többségi társadalom tagjait a romák elfogadása irányába. Mindezt egy olyan komplex programmal kívánjuk megtenni, mely nyitott ajtókkal várja a célcsoportot a cigányság történetének, kultúrájának, hagyományának megismerése céljából olyan értékek, helyi Gyöngyszemek (Mirinkle) által, melyek sok esetben már a helyiek körében is feledésbe merültek. A kulturális programok hosszú távon szolgálják az Egyesület tevékenységét, céljait, miszerint fő feladatunknak tekintjük a romák oktatásának, kultúrájának (szellemi, tárgyi, anyagi) és egészségügyi helyzetének fejlesztését, néprajzi értékeik megmentését. A projekt is ezekre irányul, hiszen a cigányság értékeinek, hagyományainak, történelmének bemutatásával elő tudjuk segíteni a kisebbségi és többségi társadalom között húzódó szakadék leküzdését. A cigányság értékeinek bemutatásával a programban résztvevők párhuzamot tudnak vonni a magyarsággal, mely segíti az előítéletek lebontását. A projektben tervezett tevékenységek révén a fiatalok is olyan ismeretekhez jutnak, melyek révén a cigányság hagyományai továbbélhetnek, s azt a jövő generációi számára is meg tudjuk őrizni.

A projekt 36 hónap alatt valósul meg, s 9 települést vonunk be: a fő megvalósítási helyszín Hodász, ahol az Egyesület létrehozta az ország első roma tájházát, alkotóházat működtet. Ezen felül részt vesz a programban Géberjén, Nyírvasvári, Nyírmihálydi, Nyírkáta, Nagydobos, Nyírbátor, Mátészalka, mint járásszékhely, valamint Kocsord.

A projektben az alábbi tevékenységek valósulnak meg:

1. Olyan kulturális események, programok, fórumok, kulturális és egyéb előadások, kiállítások, események szervezése, lebonyolítása, amelyek közelebb hozzák a roma kultúrát a fiatalok, a többségi társadalom tagjai számára

A tevékenység keretében minden településen megszervezzük a Roma Kultúra Napját, a Cigánykerék-Tematikus Vándorkiállítást, mely 3 különböző kiállításból tevődik össze, a Nagyapám Portája-Kulturális Örökség Fesztivál a Nyírségben és Szatmárban elnevezésű rendezvényt, valamint a Nemzetiségi filmnapok a Nyírségben és Szatmárban elnevezésű eseményt.

2. Roma és nemzetiségi hagyományok megőrzése és átadása a fiatalabb korosztályoknak, nemzetiségek kulturális örökségének és múltjának megismertetése és elmélyítése (zene, képzőművészet, népművészet, tánc, filmművészet, iparművészet, stb. területén) programelem keretében a múzeumpedagógia módszerével szervezünk különböző eseményeket.

3. Olyan nem formális, informális workshopok, tréningek, nyelvi képzések, romológiai ismertető képzések kidolgozása és megvalósítása, amelyek az érdeklődőkkel megismertetik a roma kultúrát, történelmet, értékeket, valamint az érzékenyítő tanfolyamok révén változtatnak a romákkal foglalkozó szakemberek és a többségi társadalom szemléletén, hozzáállásán is tevékenység keretén belül az alábbi ismeretátadó wokshopokat, képzéseket szervezzük meg:

  • Roma népi Játszóházvezető képzés pedagógusoknak
  • Helyi roma és nem roma néprajzi és táji értékek feltárása, gondozása /szakmai műhelybeszélgetés/
  • Roma nemzetiségi kultúra és nyelv jelenléte az óvodában workshop
  • Roma nemzetiségi kultúra és nyelv jelenléte az iskolában workshop
  • Paparuga – Cigány nyelvű Társalgási Klub
  • Művészetterápiai foglalkozások.

4. Roma Holokauszt bemutatása, emlékezés fenntartása: évente más tematika alapján szervezzük meg a rendezvényt.

5. A roma és nemzetiségi hagyományok őrzését, megismertetését célzó weboldal létrehozása, tartalommal való feltöltése, folyamatos frissítése, fenntartása

6. Roma és nemzetiségi kulturális, helytörténeti, történelmi emlékek őrzése, ápolása keretén belül:

  • „Nagyapám kincse” roma és nem roma interkulturális ifjúsági értékmentő hálózat működtetése.

7. Nemzetközi nemzetiségi kulturális kapcsolatok kialakítása és gondozása, külföldi roma, nemzetiségi szervezetekkel Magyarországon megvalósított közös programok, illetve külföldi programokon való részvétel tapasztalatcsere érdekében keretében szemináriumot és külföldi tapasztalatcserét szervezünk az „Európai Roma Kulturális Örökség Útvonal”, mint turisztikai termék létrehozása témáját érintve.

8. Média tartalmak (TV, nyomtatott, illetve digitális sajtó, rádió) előállítása saját vagy más szolgáltatók részére keretében működtetjük Kovanca két nyelvű webrádiónkat.

9. „Mesélő Spaletta” vándorkiállítás roma és nem roma festők alkotásaiból.

Projektmenedzsmentet működtetünk, biztosítjuk a horizontális szempontok érvényesülését, illetve a fenntarthatóságot.

Együttműködünk a TIOP-1.2.6-14 kedvezményezettel: Gandhi Gimnázium NeRok.

 

Támogatás összege: 49 908 902 Ft

Támogatás mértéke: 100%

 

 

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 12

Tegnap 53

Héten 297

Hónapban 1132

Összesen 47574

Jelenleg 7 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.