Rézműves Mihályné Lina

Pályázat címe: Lina Biztos Kezdet Gyerekház Infrastrukturális feltételeinek biztosítása, EFOP-2.1.2-16-2018-00078

A projekt megvalósítás időszaka: 2019.03.01-2020.09.30.
Támogatott összeg. 14 996 352 Ft
Támogatás összege: 14 996 352 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Megvalósítás ideje: 2019.03.01.-2020.12.29.

 
A Közművelődési és Vidékfejlesztési Programiroda Egyesület támogatást nyert el EFOP-1.4.3-16-2017-00044 azonosító számú „LINA Biztos Kezdet Gyerekház” című támogatási kérelmére, mely projekt 2019. március 01-én beindult. A Biztos Kezdet Gyerekház Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik leghátrányosabb helyzetű járásában a mátészalkai járásban, azon belül is egy 4000 lélekszám alatti kistelepülésen Hodászon működik. Jelen projekt keretében a Biztos kezdet Gyerekház végleges helyszínéül szolgáló épület felújítása, átalakítása történik annak érdekében, hogy mind funkciójában, mind pedig küllemében meghatározó célt szolgáljon, példát mutasson a helyi halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek testi-lelki fejlődésének biztosításához és hosszú távon is a szülők partneri bevonása és aktív részvétele mellett kora gyermekkorban egyenlő esélyt biztosítson a veleszületett képességek kibontakozásához, a minél korábbi - lehetőleg 3 éves kortól - óvodai részvételhez és a sikeres iskolakezdéshez. Mindezt oly módon kívánjuk megteremteni, hogy egy gyerek- és családbarát szolgáltatási környezetet alakítunk ki Hodász községben, mely a célcsoport igényeire és szükségleteire nagymértékben reagál.

 

A Biztos Kezdet Gyerekház épülete 1971-2009 között nemzetiségi óvodaként funkcionált a cigány telepen. Az épületnek üzenet értéke van a falusiak számára, hiszen az itt nevelkedett három generáció gyermekei iskolaéretten kezdhették az iskolát. Rézműves Mihályné Lina alapította a cigány nemzetiségi óvodát, aki 10 éves korába beiratkozott a helyi iskolába, hogy tanulhasson. Több évtizedig dajkaként dolgozott, majd 41 évesen munka mellett szerzett óvónői diplomát. Közvetlen személyiségével elérte, hogy a 45 férőhelyes óvodába 60 fő hátrányos helyzetű gyermek járjon rendszeresen.

Az elmúlt 10 év munkanélkülisége és a családok szociális háttere szükségessé tette, hogy az épületet újra a gyermekek és a szüleik számára kinyissuk és betöltsük szükségleteiket, ahol újra a fejlődést, a hátrányok kiegyenlítést szolgálhatjuk.

A felújítandó épület jelenleg az egyesület elnökének tulajdonában áll, per-, teher- és igénymentes. A felújítás magában foglalja a tetőszerkezet felújítását, a padlóburkolat és a mennyezeti burkolat felújítását, a teljes épületgépészeti vezetékek és berendezések felújítását, a bádogos munkákat, az akadálymentesítést szolgáló rámpa megépítését, a babakocsi tároló megépítését, a vagyonvédelmi kerítés és rendszer kialakítását, a vizesblokk átalakítását az előírásoknak megfelelően. Ezen túlmenően a támogatásból kívánjuk beszerezni a Gyerekház berendezéséhez szükséges eszközöket, a gyerekek fejlődését elősegítő szolgáltatásokhoz szükséges eszközöket, berendezéseket, kültéri játékokat, informatikai és audiovizuális eszközöket. Kialakításra kerül a konyha, mely az étkezéseknek, a közös főzéseknek ad helyet. Berendezésre kerül a csoportszoba, melyben minden elem a gyerekek fejlődését fogja szolgálni. A gyerekház munkatársak munkáját az iroda kialakításával biztosítjuk. A megvalósítás folyamán fokozott figyelmet fordítunk a horizontális (esélyegyenlőségi és környezeti fenntarthatósági) szempontok érvényesítésére. Az akadálymentesítés esetében betartjuk az összes érintett fogyatékossági csoportra vonatkozó akadálymentesítési követelményeket. Célunk, hogy a Gyerekházunk szolgáltatói bejegyzésre kerüljön, ezzel biztosítva legyen a hosszú távú fenntarthatóságunk. Gyerekházunk működtetését magas színvonalon, hosszú távra tervezzük. A projekt megvalósítása során folyamatosan együttműködünk az EFOP-1.4.1-15 Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása című kiemelt projekt megvalósítójával.

Sajtóközlemény

 

 

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 10

Tegnap 53

Héten 295

Hónapban 1130

Összesen 47572

Jelenleg 5 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.