A projekt rövid bemutatása

                                                              

A Projekt azonosítószáma: TÁMOP-3.2.3/A-11/1-2012-0102
A Projekt címe: A hodászi Roma Tájház a kreatív ipar szolgálatában
Megítélt támogatás: 29 892 560,- Ft
Megvalósítás ideje: 2012. szeptember 1 - 2014. augusztus 31.

A projekt rövid bemutatása:
A projekt keretében 4 kreatív területen valósítunk meg kompetenciafejlesztő foglalkozásokat Hodász és a környező települések általános iskolás és középiskolás tanulói számára, két tanéven keresztül.
A kézművességen belül a vesszőfonás, valamint a szövés ismereteit sajátíthatják el a tanulók helyi szakemberek segítségével. Az előadóművészet keretében a cigány néptánc és népzene elméleti és gyakorlati ismereteit oktatják nagy tapasztalattal rendelkező néptáncoktatók és népzenészek. Az elektronikus sajtó foglalkozássorozat keretében webrádiózást tanulnak a fiatalok, mindezeken felül a képzőművészet mint kompetenciafejlesztő foglalkozássorozat is megjelenik projektünkben.

A projekt céljai:
A Roma Tájház feladatának tekinti, hogy lendületet, irányt adjon a helyi közösség számára a társadalmi felemelkedésre, a helyi értékek megőrzésére és ezeken keresztül feltárja a térségben rejlő lehetőségeket. A programok révén azt kívánjuk elérni, hogy a kultúrájukhoz, a helyi hagyományokhoz kötődő nemzedék nőjön fel a településen, akik látnak maguk előtt célt, távlatot. Fontosnak tartjuk, hogy értékként tudjanak tekinteni a helyi hagyományokra, szokásokra. Mindezzel nemcsak saját érvényesülésüket, hanem a térség gazdasági növekedését, az elvándorlás mérséklését, a foglalkoztatás javítását is szeretnénk előmozdítani.

A projekt rövid távú célja a résztvevő gyerekek kompetenciáinak fejlesztése, közösségszervezés, identitás elmélyítése, hagyományőrzés, környezeti nevelés, ismeretátadás élményszerű módon.  Célunk, hogy a kompetencia-és képességfejlesztő foglalkozások során olyan ismeretekre tegyenek szert a diákok, amivel megismerhetnek egy-egy szakmát, népi mesterséget, művészeti ágat, segíteni tudjuk őket a pályaválasztásban, javítani tudjuk elhelyezkedési esélyeiket. A foglalkozások a kreatív ipar lehetőségeire is rámutatnak, valamint a fiatalok képet kapnak a falusi turizmus lehetséges alternatíváiról, a környezeti fenntarthatóságról.

Az előadóművészetek, a kézművesség, a képzőművészet területén megvalósított foglalkozások segítségével, a fiatalok és a helyi közösség hozzá tud majd járulni ahhoz, hogy Hodász egyfajta kulturális központtá váljon, zenés, táncos fesztiválok, alkotótáborok, kiállítások helyszínül szolgáljon. A webrádiózással a Tájház által képviselt értékeknek a nemzetközi szerepét kívánjuk erősíteni, azáltal, hogy kétnyelvű (magyar-roma), interneten fogható rádióként a világ bármely pontjáról foghatóvá válnak az adások.

Hosszabb távú cél, hogy a hagyományos népi mesterségek újraélesztésével, a szakemberek, tapasztalatok, tárgyak, kép és hangfelvételek összegyűjtésével, a kétnyelvű rádiózás bevezetésével, a Tájház egyfajta oktató, képző központtá fejlődjön, és idevonzza akár az ország távolabbi pontjairól is az e területek iránt érdeklődőket.
 

Gyakorlati információk:
Időpont, helyszín:
A foglalkozások az iskolai szünetekben és hétvégénként zajlanak a Roma Tájházban: Hodász, Ady Endre u. 26.
Résztvevők:
Általános iskolás és középiskolás fiúk és lányok
Jelentkezni lehet:
Réthátiné Balázs Andrea: 06 31 32 19 145
A foglalkozások ingyenesek.

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 14

Tegnap 53

Héten 299

Hónapban 1134

Összesen 47576

Jelenleg 12 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.