SZAKMAI BESZÁMOLÓ |
Pályázati azonosító szám: EFOP-1.3.4-16-2017-00021 |
Dátum: 2020.07.28. |
A foglalkozás/rendezvény címe: Nagyapám Portája - Kulturális Örökség Fesztivál a Nyírségben és Szatmárban |
Helyszín: Hodász |
A foglalkozás/rendezvény célja: A rendezvény célja a vendégszeretet és a falusi turizmus népszerűsítése. Az adott településen egy nyitott magyar és roma porta várja az érdeklődőket. A portákba belépve kipróbálhatják a látogatók a falusi gazdálkodással kapcsolatos eszközöket, roma és magyar népi mesterségeket tekinthetnek meg, viseletbe öltözhetnek, valamint a településekre jellemző roma és magyar étel sajátosságokat kóstolhatnak a vendégek. Résztvevők köre: Helyi roma és magyar lakosság |
Megvalósult program leírása:
Hodász településen a roma portán kezdtük a programot a délelőtt 10 órától. A háziak csőrögét A magyar portán Papp Sándor fogata a látogatókat nem sokkal ebéd idő után. Megérkezésünkkor elfogyasztottuk a helyi lapótyaként ismert krumpli lángost, amire fokhagymás tejfölös szószt raktunk. Ezután már minden fiatal érdeklődve hallgatta a házigazda tárlat vezetését.
|
Hiszen a tulajdonos több mint 15 éve gyűjti a paraszti kultúra jeles tárgyait. A nyári konyhában szebbnél szebb berendezési tárgyakat, konyhai edényeket láthattunk. Az udvaron elsősorban a paraszti gazdálkodás eszközei voltak kiakasztva a falra, amit megfoghattunk, ennek nagyon örültünk. A portán élő állatok közül megismerkedhettek a ló, a mangalica és az aprójószágok tartásával kapcsolatos alapvető tudnivalókkal. A háziasszony Edit néni elmondta, hogy szabadidejében hímzéssel és varrással foglalkozik, valamint megrendelésre tortát szokott sütni. A látogató diákok és felnőttek kérdéseire a házigazda szívesen válaszolt. Jó élménnyel váltunk el egymástól. Útravalóul megkaptuk a maradék lapótyát, aminek a diákok nagyon örültek. Élményekben gazdag, tartalmas napot töltöttünk együtt, a diákok és a házigazdák is egyaránt jó emlékeket szereztek. |
Szakmai vezető |