SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Pályázati azonosító szám: EFOP-1.3.4-16-2017-00021

Dátum: 2019.12.15

A foglalkozás/rendezvény címe: Nagyapám Portája - Kulturális Örökség Fesztivál a Nyírségben és

Szatmárban

Helyszín: Nyírvasvári

 

A foglalkozás/rendezvény célja:

A rendezvény célja a vendégszeretet és a falusi turizmus népszerűsítése. Az adott településen egy nyitott magyar és roma porta várja az érdeklődőket. A portákba belépve kipróbálhatják a látogatók a falusi gazdálkodással kapcsolatos eszközöket, roma és magyar népi mesterségeket tekinthetnek meg, viseletbe öltözhetnek, valamint a településekre jellemző roma és magyar étel sajátosságokat kóstolhatnak a vendégek.

 

Résztvevők köre:

Helyi roma és magyar lakosság

 

Megvalósult program leírása:

Nyírvasváriban egy roma és egy magyar család bevonásával szerveztük meg a rendezvényt valamint a fellépő folklór együtteseknek az Általános Iskolában biztosítottuk helyet. Az esemény délelőtt a magyar portánál kezdődött. A helyi értékmentő diákok és a család várta a vendégeket. Mézeskalácsot készítettek a betérő fiatalok. A fiúk diót törtek és az érdeklődők megnézhették a ház mögötti pajtát, és volt egy téli kert, amely az adventi készülődés hangulatát mutatta.  A házigazda felesége Edit megmutatta a nagymamája által hímzett terítőket, aminek a lányok nagyon örültek. Beszélgettünk a stafirung szó jelentéséről, a hozományok fontosságáról régen és ma. De a legérdekesebb pillanat többeknek az volt, amikor megnézhettük, hogy a házon belül hol lehet lemenni a pincébe. A cigány családnál főként a gasztronómia érvényesült. Halászlevet, hidegtálakat készíthettek a Rostás családdal közösen a helyi fiatalok. A portán a helyi értékmentő fiatalok viseletbe öltözhettek, és beszélgethettek Rostás Tünde fiatal énekesnővel. Megnézhették a régi családi fotókat, fejkendőket. Az Iskolában nagy volt a sürgés-forgás várták a Hodászi Cerhara együttest, akiknek nagy sikere volt a helyiek körében. A középiskolás fiatalok nemrég alakítottak együttest, elsősorban roma folklór zenét játszanak. Ezután következett Rostás Tünde és az apukája előadása. A gyermekeket Tünde bevonta az előadásba és előre hívta őket táncolni.

A portákon betekintést nyertünk a cigány és magyar falusi életbe, gazdálkodásba. A háziak mindenhol szívesen fogadták a betérőket. Megismerhettük a helyi hagyományokat és szokásokat.

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 20

Tegnap 12

Héten 46

Hónapban 350

Összesen 30246

Jelenleg 2 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.