Támogató: Alternatív Közöségek Egyesülete-Tedd Jobbá program

 

támogatott összeg: 2 MFt

megvalósított időszak: 2018-2019

Menta Közösségi Teaház Komplex tevékenysége Hodászon

A településen a program révén elért fiatalokból sikerült kialakítani egy olyan közösséget, akik mindig számíthatnak egymásra. Több éve dolgozunk ezekkel a fiatalokkal és a Menta Közösségi Teaház kialakításával, működtetésével kezdeményezőbbek, kommunikatívabbak és önállóbbak lettek a fiatalok, akik jellemzően középiskolában valamint a helyi általános iskola felső tagozatán tanulnak.

Sikerült új tagokat is elérnünk, ami még inkább megerősítette a fiatalokat abban, hogy mozgatói legyenek a korosztályukat érintő problémák megoldásában. Fontos volt megérteni, hogy a kulturált szórakozást itt falun is meg lehet teremteni, csak tenni kell érte azzal, hogy kezdeményezőbbé válnak. Sokat jelentett számukra az, hogy a program jóvoltából találkozhattak, beszélgethettek olyan roma fiatalokkal, akik példaképként jelenhettek meg, hiszen mindegyikük számára fontos volt a tanulás – egyetem, főiskola, doktori program- és a roma közösséghez való tartozás is kiemelt fontosságú számukra. A program ideje alatt szépítettük és működtettük a teaház épületét. Jelen voltunk a roma közösség lakókörnyezetében: szépítettük a cigány telep egyik utcáját, virágokat helyeztünk a villanyoszlopokon található virágtartókba. Helyi szinten érdekérvényesítő kezdeményezésbe fogtak a fiatalok –aláírásokat gyűjtöttek a közlekedés javítása érdekében, megemlékeztek a Roma Holokausztról-. A helyieknek tudomásuk volt a Teaház programjairól, szabadon bekapcsolódhattak a programjainkba. A szomszédos települések fiataljainak valamint a „Közös Értékeink” programban résztvevő 9 nyírségi településen dolgozó helyi értékmentő diákoknak, reméljük sikerült jó példával szolgálnunk a közösségi aktivitás, érdekérvényesítés területén.

Az eredményeink között tartjuk számon azt, hogy néhány diákunk szívesen vállal önkéntes munkát az egyesületnél. Segítenek az épület és az udvar rendben tartásában, a programok előkészítésében. Segítettek az élelmiszerosztásban a koronajárvány idején. Nem idegenkedtek attól, hogy szórólapokat helyezzenek ki a faluközpontban, ezzel népszerűsítve a programjainkat. Néhány teaházas diákunk (7 fő) részt vett a Nemzetközi Roma Kultúra napján (2019.04.08) rendezett budapesti ünnepségen, ahol közösen szerepelhettek a Romano Glaszo együttes által létrehívott alkalmi gyermekkórusban. Diákjaink részt vettek a 2019 –ben megrendezett nyári gyermektábor szervezésében, és 5 fő részt vett az 5 napos táborban. 2019.08.21-25, Géberjénben. Nyári szünetben három diákunk önkéntesen segítette a Gyerekház munkáját, többen részt vettek a Gyerekház Családi Nap programján, ahol segítettek a programok szervezési teendőiben. Részt vettek a Roma Holokauszt megemlékezésen, amit 2019. aug. 29-én tartottunk. Havonta több alkalommal rendszeresen találkozunk a Teaházban, ahol filmet nézhettek és zenélhettek a Romano Glaszo együttesvezető irányításával valamint Balázs Leventével a Ham Ko Ham együttes tagjával. 2019 másodiik felében megalakult a Hodászi Cerhara együttes, az együttes azóta is működik, több fellépésük volt. Örömmel tartottak születésnapokat a Teaházban és az Alkotóházban, az okoskonyha foglalkozásokon leginkább süteményeket készítettek a lányok. Hálásak vagyunk azokért az eszközökért, amelyeket a program során megvásárolhattunk és használhatunk. Ezzel biztosítottuk a program hosszútávú működtetését. 

 

 

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 14

Tegnap 53

Héten 299

Hónapban 1134

Összesen 47576

Jelenleg 13 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.