SKANZEN - Végre pénzt kaptak a hodásziak

Szilléry Éva - Magyar Hírlap 2011. június 20.

Az idén először kapott állami támogatást a Rézműves Melinda néprajzkutató által működtetett Roma Tájház Hodászon, amely célja szerint az ötvenes évek roma lakáskultúráját idézi fel. A nehéz éveket megélt észak-alföldi településen tíz éve létrejött kulturális hely negyven év lemamdását pótolta. A hodászi Roma Tájház elsősorban a helyi közösségnek jelent kulturális értéket és néhány embernek munkalehetőséget.

-Mit jelent az idén kapott támogatás a kulturális központnak?
- Segít felzárkóznunk a többi, évtizedek óta működő tájházak sorába. A támogatás elsősorban biztos alapot jelent a további szakmai működésünkhöz. Fejleszthettük a tárgyállományunkat, felújíthattuk a berendezési tárgyakat, és nagyon sok programot szervezhettünk. Kiemelt szerepe van számunkra a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, ahol eddig főként bentlakásos intézményben lakó enyhén vagy középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekeknek tartottunk tárlatvezetést, kézműves-foglalkozást, állatsimogatást, és a kerti munkába is bevontuk őket. Más tájházakhoz hasonlóan megünnepeljük a jeles napokat, emellett kiállításokat szervezünk a saját tárgyainkból, valamint roma festőművészek alkotásaiból. Lassan harminc éve nem működik a művelődési ház atelepülésen, ezért kiemelten fontosnak érezzük, hogy programjainkra nemcsak a telepen élő romák, hanem a falubeliek is eljöjjenek.
- Mi hívta életre a tájház gondolatát?
- AZ ELTE negyedéves néprajz szakos hallgatója voltam, amikor megfogalmazódott bennem ez a szándék. Tudtam, hogy az országban mintegy négyszáz tájház, falumúzeum található, és ez lesz az első kezdeményezés, amely a roma népi építészet és lakáskultúra értékeit kívánja megörökíteni és bemutatni. A cigánytelepen az 1970-es éveken épített cs típusú házak végében volt egy kétosztatú sárfalazatú ház, amelyet az évekig gyűjtött ösztöndijamból vásároltam. Az épület mellé a helyi idősek támogatásával létrehoztunk egy félig földbe ásott kunyhót, amely a második világháború lakhatásí lehetőségeit tárja elénk.
- Mennyiben tud segíteni a létesítmény a romák társadalmi elfogadottságában?
- Meghatározó, hogy a mindenkori kormány és a szakma hogyan tekint a Roma Tájházra, a roma kultúrára. Az állami támogatás esélyt és méltóságot adott számunkra. A nem cigány látogatóink megállnak a bekeretezett működési engedély előtt, és miután elolvassák az engedély tartalmát, megváltozik bennük valami. Az eddigi megnyilvánulások azt mutatják, hogy nagyobb komolysággal tekintenek a helyre, ahová beléptek. Ahodászi Roma Tájház elsősorban a helyi közösségnek jelent kulturális értéket, és néhány embernek munkalehetőséget. Egyszerre valósít meg kulturális, oktatási és foglalkoztatási célokat. Ha a jövőben sikerülne több roma tájházat vagy falumúzeumot létrehozni, akkor egyfajta szakmai hálózattá fejlődve gyűjtőhelyeivé válhatnak a tervezett országos Roma Múzeumnak.

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 10

Tegnap 23

Héten 79

Hónapban 99

Összesen 32078

Jelenleg 21 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.