SZAKMAI BESZÁMOLÓ

 

 

Pályázati azonosító szám: EFOP-1.3.4-16-2017-00021

Dátum: 2020.09.08

A foglalkozás/rendezvény címe: 49 éves a hodászi Madzagóvoda

Helyszín: Nagydobosi Általános Iskola

A foglalkozás/rendezvény célja:

A fotó és kéziratkiállítás emléket állít és felhívja a figyelmet az ország első roma nemzetiségi óvodájára. Az óvoda elindítója maga is roma származású Rézműves Mihályné Lina, aki 10 évesen iratkozott be az óvodába és 40 évesen szerzett óvónői diplomát. Az általa alapított óvoda híres volt a cigány nyelvű oktatásáról és a szülők felé képviselt nyitott pedagógiai módszertanáról, amit napjainkba a Biztos Kezdet Gyermekházak kívánnak alkalmazni.

Résztvevők köre:

A Nagydobosi Általános Iskola alsó tagozatos tanulói

 

 

Megvalósult program leírása:

49 évvel ezelőtt a Hodászon alakult az első cigány nemzetiségi óvoda Magyarországon. A hajdani óvoda alakulását, történetét és az óvodaalapító élettörténetét mutatja be a „49 éves a Hodászi Madzagóvoda" kiállításunk.

A kiállítás kísérő rendezvényeként Rézműves Mihályné lánya, Rézműves Melinda néprajzkutató mesélt az óvoda pedagógiai módszereiről, édesanyja munkásságáról. Lina három generációt nevelt fel, megtanultak magyarul a cigány nyelv mellett és esélyt adott számukra az iskola sikeres elvégzéséhez. A gyerekek örök élményeket kaptak a sok dal, játék, foglalkozás közben és a szeretet, összetartozás élményét a helyi Madzagóvodában. Lina felismerte, milyen fontos az óvoda, mint intézmény a romák felemelkedéséhez, mennyire fontos az óvodáztatás a roma gyerekek sikeres iskolakezdéséhez.

Fontosnak tartjuk, hogy kiállításunkkal megőrizzük a hodászi Madzagóvoda emlékét.

A rendezvény alkalmával, régi cigány mesterségek bemutatót és a mesterek által készített használati eszközöket is láthattunk.

A rendezvény ideje alatt jelenléti ív és fotódokumentáció is készült.

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 7

Tegnap 8

Héten 15

Hónapban 425

Összesen 28037

Jelenleg 3 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.