SZAKMAI BESZÁMOLÓ

 

 

Pályázati azonosító szám: EFOP-1.3.4-16-2017-00021

Dátum: 2020.09.12.

A foglalkozás/rendezvény címe: 47 éves a Hodászi Madzagóvoda

Helyszín: Hodász, Teaház

A foglalkozás/rendezvény célja:

A fotó és kézirat kiállítás emléket állít és felhívja a figyelmet az ország első roma nemzetiségi óvodájára. Az óvoda elindítója maga is roma származású Rézműves Mihályné Lina, aki 10 évesen iratkozott be az óvodába és 40 évesen szerzett óvónői diplomát. Az általa alapított óvoda híres volt a cigány nyelvű oktatásáról és a szülők felé képviselt nyitott pedagógiai módszertanáról, amit napjainkba a Biztos Kezdet Gyermekházak kívánnak alkalmazni.

Résztvevők köre:

Hodász település fiataljai, lakossága Megvalósult program leírása:

A hodászi mentorunk javaslatára a helyszínt a Tájházhoz kapcsolódó Teaház épülete adta. A Teaház az 1970-es évek lakáskultúráját tárja elénk, azt az időszakot amikor a Madzagóvoda létesült. Így nem csak a fotókon keresztül ismerhettük meg ezt az időszakot, hanem a lakás berendezési tárgyain keresztül is, ami még inkább meghatározó élményt adott a látogatóknak.

Néhány felnőtt látogató megismerte gyermekkori fényképét a falon, majd boldogan mesélt az óvodás időszakáról. Ahogyan ezt az óvoda alapító lánya Rézműves Melinda is tette. Tárlatvezetésében hangsúlyozta a tanulás fontosságát, a szorgalom és a példaképek meglétének személyiség formáló hatását. Mesélt édesanyja gyermekkoráról, pályájáról, és a helyi roma közösségről.

Az óvoda teremtője maga is cigány származású volt, aki hosszú kitartó munkájának köszönhetően megvalósította álmát és cigány óvodát létesített a cigány telepen.

A látogató vendégek, kezükbe foghatták a fotókat, elolvashatták az óvodáról szóló újságcikkeket.

 

 

Szakmai vezető

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 8

Tegnap 8

Héten 16

Hónapban 426

Összesen 28038

Jelenleg 10 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.